14 põhjust, miks valida savikrohv oma kodu siseviimistluseks

Tänu sellele et savi sideainena keemiliselt ei kivistu, suudab see õhust kiiresti niiskust endasse võtta ja seda sinna kuival ajal ka tagasi anda. Õhuniiskuse tasemele peaks oma kodus palju tähelepanu pöörama – see määrab sinu hea enesetunde ja tervise.

Nimelt kui ruumis on õhuniiskus alla 40%, siis tekib hingamisteedes liigne kuivus ja suureneb vastuvõtlikkus külmetushaigustele. Vastupidine olukord, kus ruum on liiga niiske (üle 70%), suurendab hallituse spooride levikut ja see on suur terviserisk allergikutele. Õhuniiskusega seotud probleemid majapidamistes on tuntavam just enamasti talvel, kui niigi kuiv õhk muutub toas soojenedes äärmiselt kuivaks. Harvad pole nt kontorid, kus õhuniiskus on 25-30%. Samas on praegused suuremad savikrohviga tehtud objektid tõesti näidanud, et õhuniiskus on ruumis pidevalt kõige soodsamaks peetava 50% ümber.

2

Savikrohv neutraliseerib ebameeldivad lõhnad siseruumis (teaduslikult tõestatud õhupuhastusvõime)

Savikrohv mitte ainult ei neutraliseeri ebameeldivad lõhnad, vaid ka vähendab õhus olevaid kahjulikke aineid. Näiteks nagu sigaretisuits ja köögiaurud.

Õhupuhastusvõime tähendab seda, et savi on võimeline siseruumides olevat osooni kontsentratsiooni vähendama. Täpselt nagu taimedki aitavad siseruumides meie õhku puhastada ja seda hingatavamaks muuta, suudab seda teha ka savi. Osoon on midagi sellist, mis atmosfääri kihtides kaitseb meid UV kahjuliku valguse eest, kuid maapinnal on see inimesele mürgine.
Kõige kõrgem on osooni kontsentratsioon ventileerimata ruumides, kus toiduvalmistamiseks põletatakse puid ja muud biomassi. Samuti tõstavavad osooni kontsentratsiooni ka printerid, koopiamasinad ja teised seadmed kirjutab Forte oma artiklis.

3

Savikrohv on materjalina taaskasutatav

Kui tavaliselt on ehitustooted peale kasutamist ohtlikud jäätmed ja nendest lahtisaamine kulukas, siis savi üleüldiselt on oma olemuselt 100% taaskasutatav ning ka kompostitav. See tuleneb sellest, et savi ise on 100% looduslik ja loodusest pärit materjal, millele ei lisata ühtegi keemilist ainet. Ka meeldiva värvi saavutamiseks kasutatakse erinevaid looduslikke värvipigmente või erinevat tooni savi omavahel segades.

4

Savikrohv on antistaatiline

See tähendab seda, et toas on vähem tolmu, sest sein ei tõmba ligi õhus hõljuvaid tolmuosakesi. Antistaatilsus tuleneb savikrohvi puhul taas tema heast õhuniiskuse reguleerivast omadusest. Kui õhuniiskus on ruumis reguleeritud, siis õhk ei ioniseeru. Peale õhuniiskuse mõjutavad staatilise elektri teket ka see, mis materjalist on põrand, riideid ja jalanõud.

5

Meie savikrohv on toodetud Lõuna-Eestis ja väga väikese ökoloogilise jalajäljega

Savi, mida savikrohvide tootmiseks kasutatakse, pärineb Lõuna-Eesti maapõuest ning selle tootmisel kasutatakse päikeseenergiat.
A-Viimistluse savikrohvid on pärit meie pikaajaliselt, üle Euroopa tuntud partnerilt UKU(Saviukumaja OÜ)

Pildi allikas: Saviukumaja

6

Savikrohv on soojust salvestav

Savil on omadus soojust akumuleerida. Näiteks toorsavist ehitatud maja seinad on võimelised passiivsel moel päikeseenergiat salvestama, mis hoiab kokku hoone kasutusperioodil kütmisele kuluvat energiat.

Pildi allikas: erakogu

7

Savikrohv on loov materjal

Savikrohvi saad oma ruumide sisearhitektuuris kasutada ka kumeratel nurkadel või hoopis luua seinale mõne loomingulise sisekujunduselemendi. Savi on omadustelt väga plastiline ja seetõttu annab see palju mänguruumi.

Pildi allikas: Saviukumaja

8

Savikrohv on allergiavaba

Nagu juba esimeses punktis sai mainitud, siis savikrohviga allergiavaba sisekliima tuleneb sellest, et savi reguleerib õhuniiskust. Savi on looduslik sideaine ja olemuselt ainuke materjal, mis kivineb vee väljaaurumisel. Nii jätab see krohvile võimaluse endasse uuesti õhuniiskust puhverdada.

Kui ruum on liiga kuiv, liigub veeaur ruumi jälle tagasi. Nii hoitaksegi õhuniiskus pidevalt ühtlane. Tehtud mõõtmised näitavad, et savipind suudab kahe ööpäeva jooksul endasse imeda 300gr vett ruutmeetri kohta. Teistel krohvidel (lubi, tsement, kips) jääb sama näitaja vahemikku 50-75g/m2.

9

Savikrohv koos loodusliku armeeringuga (džuut) vähendab elekromagnetlained

Meie ümber on palju kõrgsageduslikke elektromagnetlaineid, mis mõjutavad meie tervist ja heaolu. Savil on võime selliseid elektromagnetlaineid tõkestada, kuna savi kui ehitusmaterjal on maandav.

10

Savikrohv konserveerib puitu

Savikrohv ideaalne viimistlusmaterjal nii uutele kui ka vanadele puit- ja palkhoonetele. See on hingav ja juhib niiskust, mis aitab puidu hoida kuivana, tänu millele säilib puit ka paremini.

11

Savikrohvil on lai toonivalik

Kui savikrohvile mõeldes meenub pilt vaid punakas-oranžist seinast, siis sellega värvivalik tänapäeval ei piirdu.
Erinevate toonide ja varjundite saavutamiseks kasutatakse kindlas vahekorras eri värvi savisid.

Savikrohvi toonikaart

12

Savikrohv loob interjööris hubase ja loomuliku keskkonna

Savikrohv siseruumides mõjub inimesele turgutavalt.

See tuleneb mitmete tegurite koosmõjul:

  • 100% looduslik
  • Reguleerib õhuniiskust
  • Savikrohvi toonid on pehmed, pastelsed ja rahustavad

Samuti on savil ka mitmed raviomadused, mistõttu kasutatakse savi ka tervishoius ja ilumaailmas.

Pildi allikas: Saviukumaja

Pildi allikas: Saviukumaja

13

Savikrohvile saab läheneda kunstipäraselt

Kasutades erinevaid tehnikaid, on savikrohviga võimalik luua palju ilusat!

Suurt populaarsust on kogumas kolmemõõtmelised trafarettmaalingud savikrohviga. Nende loomiseks kasutatakse šabloone ja peene fraktsiooniga eri värvi savikrohve, mida saab omakorda kombineerida looduslike värvimuldadega.

Väga hea efekti saavutab ka kuivmaalitehnikaga e. sgrafiito tehnikaga, mille juured ulatuvad antiikaega ja mida Euroopas hakati populariseerima 15-16. sajandil.

Sel puhul kantakse seinale mitu eri värvi krohvikihti. Kujutis luuakse, kraapides see vastava krohvikihini.

14

Savikrohvile saab teha kohtparandusi

See paindlik võimalus tuleneb savi taaskasutamise omadusest. Savi uuesti niisutades taastub savi pehme ja plastiline olek ning teda on võimalik sel moel uuesti kasutada. Kohtparandusi on just seetõttu lihtne teha. Jääb ära igasugune pahtli, tolmu ja värvikeemia möll. Kui savikrohvi seinale tekib mõni pragu või auk ja soovid seda kohta parandada, siis selleks ei ole vaja ette võtta tervet seina.